Järvenpään Yhteiskoulu

3. - 6. lk valinnaisaineet

Alakoulun valinnaisainetarjotin 2020-2021

 

Kotitalouden välipalakurssi

Kurssilla toteutetaan arkeen liittyviä pieniä suolaisia ja makeita välipaloja sekä opitaan myös jälkien siivoamista, keittiön pienkoneiden käyttöä ja peruskattauksen tekemistä. Kurssilla huomioidaan kalenterivuoden juhlat.


Hyvinvointitaidot

Hyvän olon ja jaksamisen eväitä tarjolla! Tutustumme siihen, miten omaan oloon voi eri tavoin vaikuttaa, jotta arki rullaa mukavasti. Lepo ja liikunta, kaveritaidot, ravinto, mielen hyvinvointi - niistä on kyse, huumoria unohtamatta.

 

Täältä tullaan elämä!

Motkottavatko vanhempasi jatkuvasti tekemättömistä kotitöistä? Tarjoamme mahdollisuuden oppia uusia elämässä tarvittavia taitoja! Opiskelemme mm. terveellisten välipalojen valmistamista, pyykin- ja astianpesukoneen käyttöä, järkevää rahankäyttöä ja perussiivoustaitoja.

 

Draamaa ja ilmaisutaitoa

Harjoitellaan omien ominaisuuksien ja vahvuuksien käyttämistä erilaisissa viestintätilanteissa (ääni, vartalo ja liikkeet). Tunneilla rohkaistutaan ja pidetään hauskaa yhdessä erilaisten leikkien ja draamallisten harjoitusten keinoin.

 

Mediataidot

Kirjoitetaan blogia, tehdään How to -videoita, opiskellaan tekijänoikeuksia ja netikettiä, tutkitaan mainoksia ja perehdytään erilaisiin somekanaviin (esim. YouTube, Instagram ja TikTok).

 

Luetaan, kirjoitetaan ja jutellaan.

Luetaan ja kirjoitetaan erilaisia tekstejä ja keskustellaan teksteistä esim. lukupiirinä tai tehdään pari- ja ryhmätöitä. Opiskellaan myös lukutekniikoita ja vahvistetaan kirjoittamisen taitoja.

 

Oma tarina kirjoittaen ja kuvin

Heittäydytään yhdessä tarinoiden maailmaan! Leikitellään kielellä ja sanoilla. Luodaan omia hahmoja ja tarinoita piirtäen, kirjoittaen, kertoen ja digivälineitä apuna käyttäen.

 

Kuvataide

Käytetään ja toteutetaan töitä erilaisilla tekniikoilla, materiaaleilla ja välineillä.

 

Kivaa kuvista

Tehdään omia ja yhteisiä taideteoksia perinteisin ja digitaalisin keinoin. Kokeillaan Green screen-tekniikkaa.

 

Sarjakuvakurssi

Piirretään tuttuja sarjakuvahahmoja mallista. Tuotetaan omia sarjakuva- ja pelihahmoja. Tehdään omia tarinoita sarjakuvatekniikalla eri apuvälineitä käyttäen.

 

Bändi rules!

Opetellaan bändisoittimien (kitara/sähkökitara, koskettimet/piano, rummut, basso, laattasoittimet) soittoa alkeista lähtien. Soittimia vaihdellaan, jotta jokaiselle oppilaalle syntyisi monipuolinen käsitys soittimien roolista bändissä.

 

Laulamisen iloa!

Opetellaan laulamaan erilaisia lauluja yksi- ja moniäänisesti ja kehitetään omaa äänenkäyttöä hauskojen harjoitusten kautta.

 

Tehdään oma biisi

Oletko haaveillut omien laulujen, sävellysten, räppien, biisien tai äänimaisemien tekemisestä? Tehdään oma biisi! -kurssilla tämä on mahdollista. Et tarvitse kokemusta oman musiikin tekemisestä, vaan riittää, että olet innostunut kokeilemaan ja heittäytymään luovaan prosessiin mukaan – matalalla kynnyksellä!

 

Musiikkiteknologia

Tutustumme musiikin tekemiseen ja tuottamiseen teknologian keinoin. Työtapoina käytämme erilaisia musiikkisovelluksia ja nuottiohjelmia, joiden avulla teemme omia äänimaailmoja ja pieniä omia kappaleita. Aiempaa kokemusta ei tarvita vaan into tekemiseen riittää.

 

Liikunta

Nyt saa hikeentyä! Monipuolisia kunto-, kestävyys- tekniikka-, taito- ja lajiharjoitteita sekä erilaisia pelejä.

 

Tanssi

Erilaisia tanssi- ja liikeilmaisuharjoituksia liittyen kehonhallintaan ja itseilmaisuun. Musiikkiliikunnan perustaitojen harjoittelua oppilaiden toiveita kuunnellen.

 

Retkeily

Haluatko haastaa itsesi? Kohtaa luonto livenä! Harjoittelemme erilaisia erätaitoja esim. teltan pystyttäminen, solmujen teko, nuotion rakentaminen ja sytyttäminen, varusteiden pakkaaminen, ensiaputaidot, lähiluonnon tuntemus ym. Retkeilykohteina Järvenpään lähiluonto. Toteutetaan yksi pidempi retki.

 

Hei me koodataan!

Orientaatio koodauksen logiikkaan ja maailmaan. Käytetään erilaisia pelejä ja sovelluksia ryhmän valmiuksien mukaisesti (esim. Beebot, Lightbot, ScratchJr., Schratch, Code).

 

Pehmolelukurssi

Suunnitellaan ja valmistetaan omia pehmoleluja mm. ompelemalla, huovuttamalla, virkkaamalla.

 

Pipo- ja asustekurssi

Opetellaan saumurin alkeet ja valmistetaan oma trikoopipo omalla designilla. Lisäksi valmistetaan muita asusteita erilaisilla käsityötekniikoilla.

 

Lankamatkalla

Tutustutaan itselle uusiin ja monipuolisiin lankatekniikoihin omista lähtökohdista käsin.

 

Englanti

Englantia leikkien, pelaillen, musisoiden, toimien ja keskustellen. Harjoitellaan myös elekieltä puheen tukena.

 

Ranska

Tutustutaan uuteen kieleen leikkien, laulaen, pelaten.

 

Ruotsi (valittavana luokkien 2-4 oppilaille)

Tutustutaan uuteen kieleen leikkien, laulaen, pelaten.

 

Puutyöt

Tule tekemään käyttökelpoisia ja kauniita puuesineitä helposti!

 

Metallityöt

Metalli sulaa, taipuu ja vääntyilee. Opi mielenkiintoisia eri metallien käsittelytekniikoita.

 

Korukurssi

Suunnitellaan ja valmistetaan koruja erilaisia materiaaleja ja tekniikoita yhdistellen.

 

Pienoismallikurssi

Suunnittele, askartele ja rakenna jotain pientä! Näe maailma eri mittakaavassa!

Netland-tuotantoa