Järvenpään Yhteiskoulu

Kalannahoista taideteos!

Tarja-ope tilasi kalannahkoja kalatukusta ja toi ne jäisinä luokkaan. Näimme kalannahat ja monia ne ällöttivät. Osa ei halunnut edes koskea niihin. Kaikkien kuitenkin piti tehdä tämä työ.

Kalannahasta raaputettiin raa'asti lihat irti ruokaveitsellä. Toiselta puolelta raaputettiin suomut pois. Säilytimme suomut, niistäkin saa ihanaa matskua, kuin paljetteja. Käsitelty materiaali pestiin tiskiaineella. Huuhdeltiin.
Saimme värjätä nahan, jos halusimme. Väreinä oli keltasipulista keitettyä keltaista, punasipulista sammaleenvihreää, krapista punaista, kokenillikirvasta karmiininpunaista ja sinipuusta lilaa. Väri levitettiin siveltimellä kummallekin puolelle.

Parkkiaine valmistettiin kananmunan erotellusta keltuaisesta, mäntysuovasta ja ruokaöljystä. Pyörittelimme ja hieroimme ainetta nahkaan n. 15 minuuttia. Nahat levitettiin kuivumaan. Parkkiintuminen kesti viikon. Liotimme parkkiaineen pois ja pesimme nahan mäntysuovalla.Lopulta laitoimme valmiin nahan kuivamaan pahviputken päälle kierremuotoon. Selvisimme hommasta hengissä, eikä se näin jälkeenpäin ajateltuna ollut edes niin kauheaa.

 

Kalannahkataideteos

 

Työn jälkeen mietimme yhdessä tunnilla kalaparvia ja Suomen 100 -vuotisteemaa YHDESSÄ. Kalat ovat suomalaisille tuttuja järvistämme ja Kalevalasta. Liikumme ja teemme juttuja ystäviemme kanssa välillä kuten kalat parvissa, yhdessä. Keksimme tilataidetyöllemme nimen FINLAND, FISU, FRIENDS. Työn nimen sanat alkavat kaikki F-kirjaimella. Siitä saimme idean F-kirjaimesta. Kaikki nahat ovat vähän erivärisiä ja -muotoisia, niin mekin. Kuitenkin yhdessä nahoista muodostuu F. Yhdistimme nahat siimalla F-muotoon ja ripustimme pääsisäänkäynnin yläpuolelle isoon ikkunaseinään.

6A

 

Netland-tuotantoa