Järvenpään Yhteiskoulu

Himmelihommia ja metsämaisemia

Metsämaisema 1  Metsämaisema 2

 METSOT TAISTELIVAT


Teoksessa kuvataan tapahtumaa metsojen taistelun jälkeen, jolloin muut metsän eläimet ovat tulleet sovussa aukiolle katselemaan tilannetta. Alkuperäinen teos, josta otettiin mallia, on Ferdinand von Wrightin maalaus nimeltä Taistelevat metsot. Meidän tekemässämme maalauksessa höyhenet ovat paikalla kuvaamassa tilannetta metsojen jo lähdettyä. Ennen metsot taistelivat, mutta rauha tuli maahan ja metsän muut eläimet astuivat esiin.

Teimme teoksen koko luokka yhdessä käyttäen hiiliä, vesivärejä, peitevärejä ja sumuiseen taustaan valkoiseen lateksiin sekoitettuja värejä. Ensin teimme omia luonnoksia taulun maisemasta paperille. Piirsimme luonnosten pohjalta isolle ruskealle pakettipaperille hiilillä ja valkoisilla liiduilla kiviä, metsää ja sitten puita. Aloitimme koivuista. Kun luonnostelut oli tehty, aloimme värittää vesiväreillä ja peiteväreillä maanpintaa. Yhdistelimme eri värejä, jotta saimme oikeita sävyjä ja oikean tunnelman. Taustan lisäsi jokainen piirsi suomalaisen eläimen paperille puuväreillä ja viimeisteli sen vesiväreillä.

Lopuksi leikkasimme eläimet ääriviivoja myöten ja liimasimme isoon taustaan. Teippasimme teoksen käytävämme seinään. Metsotyötä oli kiva tehdä, koska se liittyi luontoon.

6A

 Metsämaisema 3

Himmelihommaa

HIMMELIHOMMA

Himmelin valmistukseen käytimme järviruokoa (Phragmites australis). Kasvi on 1-3 metriä korkea ja kasvaa rannoilla.


Kävimme luokittain poimimassa järviruokoja Tuusulanjärven rannoilta. Työvälineinämme olivat sakset ja oksasakset. Sidoimme niput langalla ja toimme ne koululle. Kuljimme jonoissa liikennesääntöjen mukaisesti opettajan johdolla kiltisti korret kainalossa. Niput olivat raskaita, mutta olimme vahvoja kuin sotilaat sodassa muinoin.

Ensin putsasimme kuoret ja lehdet irti varrestansa ja jatkoimme, kunnes ruoko oli kokonaan paljas. Laitoimme kuoritut ja kuivatut korret vesiastiaan likoamaan, jotta niistä tulisi kestävämpiä eivätkä ne murtuisi helposti paloitellessamme. Sahasimme lehtisahalla jokaiseen himmeliin keskimäärin 12 määrämittaista pätkää järviruokoa.
Pätkät yhdistettiin puuvillalangalla toisiinsa. Korsien läpi pujottamista varten muotoilimme metallilangasta pihdeillä metallisen työvälineen! Himmelit yhdistettiin siimalla toisiinsa ja ripustettiin portaiden kaiteiden väliin. Nyt teosta voi katsoa portaiden vierestä ruokalan lähellä.

Himmelihomman tekoon käsityötunnilla osallistuivat 6A, 6B, 6C, 6D, 6E ja ryhmät TS 7BF ja TS 7C.

Netland-tuotantoa