Järvenpään Yhteiskoulu

Kellokosken sairaalamuseossa

9. -luokkalaiset ovat syksyn terveystiedon tunneilla syventyneet siihen, miten mielenterveyttä voi itse edistää ja ylläpitää. Myös mielenterveyden häiriöihin on perehdytty. Miten mielenterveyden häiriöihin on suhtauduttu aiemmin, vuosikymmeniä sitten? Miten häiriöitä on tuolloin hoidettu?

Syventävän terveystiedon valinnaiskurssin 9. -luokkalaiset perehtyivät syyskuussa aiheeseen vierailemalla Kellokosken sairaalamuseossa ja sairaalan puutarhassa. Sairaalan ja mielenterveysongelmien hoidon historiaan vierailijat perehdytti Tuusulan museon amanuenssi Harri Nyman. Häneltä kuultiin myös mielenkiintoisia tarinoita Kellokosken Prinsessasta. Sairaalan puutarhassa ja aistihuoneessa ohjaaja Mirja-Liisa Vähä-Aho tutustutti siihen, miten puutarhassa työskentely ja aistihuoneessa rauhoittuminen auttavat potilaita toipumisessa. Tihkusadetta uhmaten piipahdettiin vierailun lopuksi vielä sairaalan ja sairaalamuseon läheisessä Prinsessa-puistossa.

Sairaalamuseo2

Sairaalamuseo1

 Millaisia ajatuksia vierailu herätti oppilaissa?

"Sairaalan puutarha oli erittäin hieno ja varmasti tärkeä paikka monelle. Siellä oli hyvin rauhallista."

"Vierailu sairaalamuseoon oli mielestäni todella mielenkiintoinen. Opin paljon uutta vanhoista hoitomenetelmistä ja niiden eroista nykyajan keinoihin."


 

" Vierailu herätti ahdistusta, sympatiaa ja surua, sillä tuttujani on ollut sairaalassa hoidettavana. Samaan aikaan olin iloinen, sillä tiedän, että nykyään mielisairaat saavat hyvää ja ammattimaista hoitoa."

"Minusta on hienoa, että mielisairaita ei halveksita ja hävetä samalla tavalla kuin ennen."

"Prinsessan tarina oli mielenkiintoinen! Se miten ihmisen aivot toimivat, on kiehtovaa mutta myös turhauttavaa, sillä niitä ei voi täysin tajuta."

 Sairaalamuseo4  Sairaalamuseo3
Netland-tuotantoa