Järvenpään Yhteiskoulu

Miksi ja miten uutisia tehdään?

8A:n, 8D:n ja 9A:n äidinkielen ja kirjallisuuden tunnilla kävi 8.11. vieraana Keski-Uusimaan vastaava päätoimittaja Joonas Romppanen. Hän kertoi oppilaille uutistoiminnasta ja uutisten tulevaisuudesta. Kokosimme tärkeimmät pointit oppilaiden muistiinpanoista:

Uutisten on oltava mielenkiintoisia sekä vaikutettava ihmisten elämään. Uutiset syntyvät todellisista tapahtumista. Uutisia kerrotaan asioista, josta ihmisten on hyvä tietää. Uutisten on vastattava kysymyksiin mitä, missä, milloin, kuka/ketkä ja miksi. Uutisten avulla yritetään saada ihmisissä heräämään toimintaa ja kiinnostusta erilaisia asioita kohtaan.

 

koulumarraskuu 2

Toimittajat laativat uutisia, jolloin kaikkea tietoa maailmasta ei tarvitse etsiä itse. Toimittajat tekevät havaintoja, etsivät tietoa ja ovat erilaisten ihmisten kanssa tekemisessä. Toimittajat myös tekevät valintoja uutisia kirjoittaessaan. Toimittaja päättää esimerkiksi, mistä näkokulmasta hän uutisen kirjoittaa. Uutisissa pyritään kertomaan varmin tieto asiasta sekä annetaan kokonaiskuvia. Uutisten kertominen on myös kaupallista liiketoimintaa.

Sanomalehden tulevaisuus on siirtyä kokonaan internetiin, koska jo nyt uutisia luetaan paljon internetissä. Internetissä uutisia saadaan julkaistua paljon nopeammin, ja mukaan saadaan myös liikkuvia kuvia. Uutisen intenetiin laittaminen on halvempaa kuin sanomalehteen.

koulumarraskuu 003

Toimituksiin tulee monenlaista lukijapalautetta. Huonosta kieliasusta, virheellisistä tiedoista ja esimerkiksi henkilöiden sukunimien kirjoittamisesta väärin tulee eniten palautetta. Toimitukselle voi myös antaa juttuvinkkejä.

8A:n, 8D:n ja 9A:n oppilaiden muistiinpanojen

pohjalta Thao ja Julian 9A

 

 

 

 

Netland-tuotantoa