Järvenpään Yhteiskoulu

Mielipidekirjoituksia

Yksilöt pyrkivät sulautumaan massaan

Sanotaan, että ihmiset ovat erilaisia. Kyllähän he ovat, fyysisesti ja psyykkisesti. Mutta olen tutkinut asiaa ja huomannut, että luultavammin 2000 luvun pienevoluution aikana ihminen on kehittynyt yhä enemmän tiettyyn joukkoon sulautuvaksi olennoksi.

Joku voisi kysyä: Mistä sinä tiedät? Perusteluinani ovat selvät audjovisuaaliset, jokapäiväiset havainnot. Listaan nyt asioita, joista olen huomannut, että ihminen pyrkii sulautumaan massaan.

Massavaatteet näkyivät jokapäiväisessä elämässä etenkin nuorten keskuudessa. Jokaisella pitää olla tietyn merkkiset kengät, rikkoontuneet farkut tai tietyn merkkinen huppari. Etenkin yksissä ryhmissä tämä näkyy. Ulkonäköpaineet lisääntyvät kovasti tällaisesta.

Sosiaalisessa mediassa tämä on myös helposti havaittava asia. Esimerkiksi Instagramissa löytyy kymmeniä, ellei satoja tilejä, jotka ovat täynnä narsistisia kuvia itsestään peilin edessä seisomisesta. Myös SnapChat on tällaista, ellei pahempaa. Miljoona ihmistä tuhlaa elämänsä ottaen jälleen narsistisia kuvia itsestään, vieläpä päivittäisin, ellei tunneittain, lähettäen sen sadoille muille kavereilleen. Mielestäni tuollaisessa ei opi mitään. En ymmärrä. Ehkä se on hauskaa.

Ryhmien kommunikoimisessa helposti omaksutaan kieli, jossa saattaa olla kiroilua ja slangeja. Yksilö helposti omaksuu tällaisen kielen saadakseen arvostusta ja hyväksyntää muilta. Mielipiteitä ei uskalleta tuoda julki, koska on helpompi mennä ryhmän johtajan mukana.

MP 2

 

 

 

Ryhmissä helposti omaksutaan tapoja, jotka ryhmän vaikutusvaltainen henkilö aloittaa. Tupakointi ja mopoilu ovat hyviä esimerkkejä. Ryhmässä voidaan tupakoida, koska se tuo yleisen hyväksynnän. Mopoilu on myös audiovisuaalinen tapa, jota jossain ryhmissä harjoitetaan vahvasti. YouTubessa on satoja videoita mopoilijoista, joilla on samanlainen mopo kuin muillakin, jotka keulivat teillä, ja joiden pahimmat viholliset ovat ykät ja poliisit. Tästä on kehittynyt hupaisa kulttuuri. Olen ykien puolella tässä tapauksessa, koska luultavammin vanhempi sukupolvi on omalaatuisensa jokaisen yksilön erilaisuudella.

Miksi kirjoitan tästä? Koska ihmisten kuuluisi olla erilaisia. Kuitenkin vain vähemmistö on todella erilaista. Tähän vähemmistöön kuuluvat vanhukset, jotkut aikuiset, harvat kouluikäiset ja taaperot. Sanotaan, että 'normaalia' ihmistä tai perhettä ei ole. Tässä teoriassa on kiinnitetty huomiota enemmän pikkuasioihin. Kokonaisuutta ei ole havainnoitu. Onhan tietysti poikkeuksiakin.

Kerroin tässä mielipidekirjoituksessa havaintoni perustavat väitteet yksilöiden joukkoon sulautumisesta. Havaintoja olen tehnyt koulussa, Instagramissa, YouTubessa, SnapChatissa ja oikeassa elämässä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rakkauteni matkustamiseen

Matkustan useasti kuukaudessa linja-autolla treeneihin, junalla Helsinkiin shoppailemaan ja lentokoneella ulkomaille rentoutumaan ja pääsemään pois arjen kiireistä. Me ihmiset emme halua vain olla paikallaan, joten olemme kehitelleet kulkuvälineitä säästämään aikaa ja liikkumaan erilaisiin paikkoihin.

Mielestäni matkustaminen on rentouttavaa ja tuntuu, että pääsee arjen vilskeestä pois. Olen oppinut uusia tapoja, murteita, kulttuureita ja tutustunut erilaisissa tilanteissa uusiin ihmisiin. Tutustuin 5- vuotiaana Kroatiassa ollessani lomalla perheeni kanssa saman ikäiseen tyttöön, joka olikin suomalainen. Tapasimme Bamse-kerhossa ja olimme kavereita tosi kauan. En olisi koskaan tavannut häntä, ellen olisi uskaltanut puhua vieraalle ihmiselle lomamatkalla. Matkustaminen on samalla oman itsensä paremmin tuntemista ja tuo erilaisista oloista tulleita ihmisiä yhteen.

Itselläni kävi tuuri, kun olen päässyt niin useasti matkustamaan, mutta siinä on huonoja puoliakin. Matkustaminen melkein aina maksaa tietenkin se riippuu matkasta mummolaan junalla vai linja-autolla. Itse menen junalla 2 tunnin matkan ja maksan tuplasti enemmän kuin linja-autolla. Linja-auto matkoissa toisaalta menee enemmän aikaa, sama matka junalla on tässä tapauksessa melkein 2 tuntia nopeampi.

Mietitkö koskaan, menetkö kouluun tai töihin pyörällä tai äidin kyydillä autolla? Nämä suuremmat matkustamiset voivat yhtä hyvin kuluttaa ekologisesti, sillä luonnonvarat ovat lopussa maapallollamme. Matkustaminen menee myös samaa aikaa ja se on aika rasittavaa. Sillä aika useasti aikataulu riippuu siitä, millä mennään ja milloin.

 

 

 

Suojellaan luontoa yhdessä!

Omasta mielestäni on tärkeä suojella luontoa. Jos luontoa ei suojella, monen vuoden jälkeen ihmisiä ei ole. Ilman luontoa ihmiset eivät saa happea tai ruokaa ja ilmakehä saastuu. Eläimet kuolevat ja ihmiset eivät saa lihaa. Omaa kokemusta on. Kävin Lontoossa: ilma haisee pakokaasulta. Thaimaassa ihmiset käyttävät vanhoja autoja, jotka kuluttavat paljon bensaa. 1 litra on paljon ympäristölle.

Luontoa tuhotaan kaupunkien ja teiden tieltä. Omasta mielestäni kaupunkeihin pitäisi istuttaa enemmän puistoja. Puistot näyttävät kivalta ja on useille rauhoittava paikka. Ulkomailla puita kaadetaan ja kasveja tuhotaan omasta mielestäni liikaa. Puista tehdään paperia, kasveja kaadetaan eläimille ruoaksi ja kiviä käytetään rakennuksissa. Omasta mielestäni kiviä saisi käyttää ja puita kaataa vain vanhana.

Eläimiä ei pitäisi kasvattaa huonoissa oloissa ja tappaa, vaan elättää isommalla alueella vapaammin, esim. aidatulla pellolla eikä pienissä laatikoissa tai häkeissä. Mieti itsesi eläimen näkökulmassa.

Oma mielipiteeni Suomen liikenteestä on, että vähäpäästöisiä autoja, hybridiautoja tai sähköautoja pitäisi olla enemmän. Ihmiset voisivat liikkua enemmän pyörillä tai joukkoliikenteellä. Tämä vähentää päästöjä huomattavasti, mikä säästää kaikkia eläimiä ja ilmakehä/ilma on paljon puhtaampaa. Autot voisivat kestää pitempään, koska huonosti kestävät autot tuottavat paljon jätettä, mutta autonvalmistajat eivät pidä ideasta. Luonnonsuojelu liittyy tosi paljon kierrätykseen. Mielestäni jokaisen kodista pitäisi löytyä kierrätys laatikot ja pihalta komposti tai lämpökomposti. Se säästää luontoa ja ilmakehää.

Kokonaisuudessa: jos luontoa ei suojella, ei ihmisiäkään ole kauaa, ja luontoa pitäisi jättää paljon enemmän kaupunkeihin. Eläimet voisi olla vapaampina ja autot vähäpäästöisempiä. Kannattaa myydä käytetyt tavarat ja kompostoida biojäte. Muistakaa suojella luontoa!

Ovatko mopot kannattavia?

Minun mielestäni mopot ovat hyödyllisiä ja hauskoja. Mopot ovat hyödyllisiä, koska voi ajaa mopolla melkein minne vaan haluaa. Minun mielestäni mopot ovat myös hauskoja. Esimerkiksi mopoa voi tuunata miten haluaa, jos vain tuunaamisesta tykkää.

Minun mielestäni Suomen laissa on yksi huono asia mopoja kohtaan. Se on mopojen laillinen nopeus. Mopot saavat kulkea vain 45 kilometriä tunnissa, vaikka mopojen rakenteellinen kestävyys kestäisi 60 kilometriä tunnissa. Jos mopot kulkisivat 60 kilometriä tunnissa, mopot pystyisivät paremmin ajamaan liikenteessä ja mopojen virittäminen todennäköisesti vähentyisi. Todennäköisesti kyseinen laki johtuu siitä, että halutaan välttyä onnettomuuksilta ja ei uskota, että 15-vuotias voi ajaa turvallisesti yli 45 kilometrin tuntivauhdilla.

Mutta mopoissa on myös huonoja puolia. Esimerkiksi bensa tietysti maksaa, ja huoltoihinkin kuluu rahaa. Tietenkin jos mopoa haluaa virittää tai muuten vaan tuunata, siihenkin kuluu rahaa. Myös mopokortti ja mopon vakuutukset maksavat aika paljon.

Minun mielestäni mopojen parkkipaikalla pitäisi olla enemmän mopo- tai moottoripyöräparkkipaikkoja, ettei mopojen tarvitsisi viedä kokonaista parkkiruutua. Myös mopoille ja moottoripyörille pitäisi olla stunttipaikkoja, ettei tarvisi stunttailla tiellä tai kaupan parkkipaikalla tai tehdasalueella. Jos stunttialueita tulisi lisää, onnettomuudet ja kolarit todennäköisesti vähentyisivät. Minun mielestäni mopot kannattavat! Mopot saattavat olla joskus kalliita, mutta ne ovat hauskoja!

MP 1

Netland-tuotantoa