Järvenpään Yhteiskoulu

Kansanedustajia ja ministereitä tapaamassa

 

Antti Kaikkonen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

........Nuortenparlamentti on joka toinen vuosi järjestettävä tapahtuma, jossa koululaiset          ........tutustuvat eduskuntaan ja tapaavat kansanedustajia sekä ministereitä. Koulujen ........oppilasedustajat osallistuvat eduskunnan täysistuntoon, jossa he pääsevät esittämään ........kysymyksiä.

Olimme 15. huhtikuuta 2016 Nuortenparlamentissa Sibeliusakatemiassa. Meille jaettiin nimilaput, jossa kerrottiin, missä roolissa olimme. Esimerkiksi oppilasedustajilla oli siniset nimilaput ja toimittajaoppilailla vaaleanpunaiset. Saimme myös kassit, joissa oli päivän ohjelma, lehtiö sekä matkalaturi.

Aluksi oppilasedustajilla oli harjoitus täysistuntoon ja ajankohtaiskeskustelu. Samalla toimittajaoppilailla alkoi auditoriossa non-stop -paneeli, jossa he kysyivät eri kansanedustajilta puolueisiin liittyviä kysymyksiä. Eniten kysymyksiä herättivät opintotuen leikkaaminen, ilmastonmuutos ja päihteet.

Pienen tauon jälkeen alkoi täysistunto. Kysymyksiä oli mm. tupakan myymisestä, ruokavaliokustannuksista, kesäloman ajankohdista sekä ilmastonmuutoksesta. Toimittajaoppilaat ja ryhmänohjaajat seurasivat suoraa lähetystä auditorioista.

Mielestämme kansanedustajat eivät vastanneet kysymyksiin tarpeeksi hyvin ja kiertelivät vaikeita aiheita. Siitä huolimatta kokemus oli ainutlaatuinen ja selkeästi organisoitu.

Päivän lopuksi näimme vielä kansanedustaja Antti Kaikkosta, joka vastasi kysymyksiimme parhaansa mukaan ja antoi vinkkejä politiikasta kiinnostuneille nuorille. Suurimman osan ajasta keskustelimme maailmalla tapahtuvista ongelmista ja niiden ratkaisemisesta.

Emilia ja Tytti 9. luokka

ruokaaaa

Netland-tuotantoa