Järvenpään Yhteiskoulu

Star JYK`s ja kahviloiden historiaa

Idea Yhteiskoulun omasta koulukahvilasta syntyi syyskuussa 2016, kun opettajia ja oppilaita kokoontui perjantaipäiväksi Visio tulevaisuudesta -suunnittelupelin äärelle yhdessä Aalto-yliopiston edustajien kanssa.

Kahvila on Meidän koulu muotoilee -hankkeen osana toteutettu mikroprojekti. Hankkeen rahoitus on peräisin Opetushallitukselta, joka myöntää valtionavustusta oppimisympäristöjä kehittäville hankkeille. Tavoitteena on vahvistaa koulujen osallistavia suunnittelukäytäntöjä joustavien ja toiminnallisten oppimisympäristöjen kehittämiseksi.

Yhteiskoulun kanssa yhteistyötä ovat tehneet mm. teollinen muotoilija Lilli Mäkelä, joka opiskelee Creative Sustainability -maisteriohjelmassa Aalto-yliopiston muotoilun laitoksella sekä hankkeen projektijohtaja Minna Lumme, joka on Aalto-yliopistolla tohtorinkoulutettavana.
http://www.meidankoulumuotoilee.com

 

 

StarJYK

Missä kahvilat on keksitty ja millaisia kahvilat aluksi olivat? Milloin Suomessa avattiin ensimmäinen kahvila? Miten kahvilat ovat muuttuneet? 9A tutkaili kahviloista kerrottua wikipedian ja muiden nettisivustojen avulla.

Kahvilan juuret ovat Arabian niemimaalla ja Lähi-Idässä, josta ne levisivät Eurooppaan 1600-luvulla. Venetsialaiset kauppiaaat toivat sen meidänkin kulttuuriimme vuonna 1615. Kahvilat kehittyivät liikuteltavista kojuista ja kaulassa kannettavista tarjottimista. Niistä ne siirtyivät entisten baarien ja majatalojen tiloihin. Suomeen ensimmäinen kahvila avattiin vuonna 1778. Sen nimi oli Kaffehus.

Pariisissa on paljon erilaisia kahviloita. Esimerkiksi leivoskahviloita, joista saa monia erilaisia leivoksia. Korttelikuppilat ovat tyypillisiä ja niistä voi ostaa muunmuassa voisarvia tai patonkeja. Eksoottiset kahvilat ovat saaneet vaikutteita maailmalta ja niitä on monia erityyppisiä, kuten sarjakuvakahvilat ja design-kahvilat. On myös kulttibrasserioita, jotka ovat historiallisia. Usein aamupala haetaan kahvilasta.

Hyödynnetyt lähteet: http://www.tripsteri.fi, wikipedia, www.tunturisusi.com

Julia, Emilia, Aino, Thao ja Heidi 9A

Suomessa kahvilat ovat olleet usein enimmäkseen ruokabaareja, joista saa myös kahvia. Kahvilat ovat yleensä auki vain päiväsaikaan ja niistä ei saa alhoholijuomia. Viime vuosikymmeninä Suomen kahvikulttuuri on kokenut melko suuria muutoksia. Monet ulkomaiset kahvijuomat, kuten espressot ja cappuccinot ovat ilmestyneet kahviloiden tarjontaan. Niiden mukana on ilmaantunut uusi ammatti, barista, eli espressokahveja valmistava baarimestari.

StarJYK 2

Netland-tuotantoa