Järvenpään Yhteiskoulu

Elisabeth Järnefelt -näyttelyyn tutustumassa

taidemuseolla 1 8A, 8D ja 9A tutustuivat huhtikuussa Järvenpään taidemuseolla Elisabeth Järnefeltin elämästä kertovaan näyttelyyn.

Näyttelyä tutkaltaessa ja museoassistentti Leena Kauppisen opastamalla kierroksella selvisi, että Elisabeth Järnefelt syntyi vuonna 1839 Venäjällä aatelissukuun. Hän meni naimisiin luutnantti Alexander Järnefeltin kanssa ja perhe kotiutui Suomeen. Elisabeth Järnefeltiä voidaan kutsua yhdeksi suomalaisen kulttuurin äitihahmoksi, koska perheen lapsista tuli kulttuurivaikuttajia eri taiteenaloille ja Elisabethin ympärille kokoontui myös muita suomalaisen kulttuurin uranuurtajia. Heistä yksi on kirjailija Juhani Aho, jonka asuintalo Ahola sijaitsee Järvenpäässä Tuusulanjärven rannalla. Yhdeksäsluokkalaiset tutustuvat Aholaan keväisin.

Näyttelystä oppilaille jäi mieleen mm. että Elisabethilla oli paljon vastoinkäymisiä elämässään ja hänen elinaikanaan monet avioliitot olivat järjestettyjä. Näyttelyyn liittyvinä adjektiiveina mieleen nousivat mm. luonnonläheinen, kaunis, vanha, mahtipontinen, taidokas, klassinen, suomalainen, rauhallinen, sivistynyt ja ylellinen.

Elisabeth Järnefelt -näyttely Järvenpään taidemuseolla syyskuun 2017 loppuun asti.
      

 

taidemuseolla 2
 taidemuseolla 3 taidemuseolla 4
taidemuseolla 5 taidemuseolla 6
Netland-tuotantoa