Järvenpään Yhteiskoulu

Taidetta testaamassa

Taidetestaajat vie kolmen vuoden ajan kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset – yhteensä lähes 200 000 nuorta - kokemaan ja arvioimaan taidetta. Hanke alkoi lukuvuonna 2017-2018. Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden ja Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto tarjoavat kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen vierailuja esimerkiksi oopperaan, teatteriin, konserttiin tai taidenäyttelyyn. Taidetestaajat-hankkeella halutaan purkaa myytti taiteesta vaikeana lajina ja tarjota nuorille ikimuistoisia elämyksiä. Tavoitteena on saada suomalaiset nuoret kokemaan taidetta – myös sellaista, johon moni ei muuten saisi kosketusta. Ajankohtaiset asiat ja tulokset löytyvät sivustolta www.taidetestaajat.fi

Vantaalla tanssiesitystä katsomassa

Kävimme keskiviikkona 26.9. Taidetestaajat-retkellä Vantaalla tanssiesitystä katsomassa. Esityksessä oli mukana parisenkymmentä tanssijaa. Osa tanssijoista esitti puheenvuoroja. Vuorosanoja oli ruotsiksi ja suomeksi.

Tanssiesityksessä oli kolme päähenkilöä. Esityksen tarina oli esitetty päähenkilön näkökulmasta. Yhtenä päähenkilönä oli mies, joka oli suomalainen näyttelijä. Toiset päähenkilöt olivat mummo ja pikkutyttö. Päähenkilö tapasi esityksessä muita henkilöitä. Sivuhenkilöinä oli miehiä ja naisia. Sivuhenkilöiden kasvot oli peitetty sukkahousuilla. Luulemme tämän johtuvan siitä, että sivuhenkilöt olivat ikään kuin päähenkilöiden varjoja, jotka seurasivat päähenkilöiden liikkeitä. Tämä näkyi tanssiliikkeissä.

Tanssijoiden asut olivat kaikki samanlaisia. Tytöllä oli tyttömäinen asu, samoin hänen varjoillaan. Mummo-hahmo oli pukeutunut peruukkiin, pitkään hameeseen ja jakkuun; niin myös hänen varjonsa. Lavastus oli vaatimaton: huonekaluja ja muuta rekvisiittaa näyttämöllä oli. Valoja hyödynnettiin monipuolisesti. Musiikki oli tyyliltään rauhallista.

Jäimme miettimään, oliko esityksessä lopulta yksi vai useampi päähenkilö. Tulkitsimme teoksen henkilöt eri tavoin. Esityksen lopussa kehotettiin miettimään, kuka varjoista olisi itse: kun sivuhenkilöiden kasvot eivät näkyneet, henkilön pystyi kuvittelemaan keneksi tahansa.

Parasta Taidetestaajat-retkellä oli, että nähty ja koettu teos ei ollut liian helppo vaan antoi ajateltavaa. Esityksen tarinaa ja hahmoja oli antoisaa seurata. Pidimme myös itse linja-automatkasta Vantaalle ja takaisin Järvenpäähän.

8E-luokan oppilaat

Netland-tuotantoa