Järvenpään Yhteiskoulu

Kemianluokka Gadolin vierailu

Yhteiskoulun matemaattisten aineiden kahdeksasluokkalaisten valinnaisryhmä vieraili Helsingin yliopiston kemian laitoksella 29.9. Vierailu kesti noin 2 tuntia. Tänä aikana oppilaat pääsivät toteuttamaan henkilökunnan opastuksella erilaisia testejä ja tutkimuksia, joista oppilaat olivat päässeet äänestämään edeltävillä tunneilla.

 Muutamia kiinnostavista vaihtoehdoista olivat:
· Hiilidioksidikuplat
· Intiaanien parantava juoma
· Hiusten kemiaa
· Kestävää paperia
· Kolibakteereja tutkimassa
· Vihreä tehdas
· Salakirjoitus
· Öljyonnettomuus

Luokkamme valitsi täytäntöön pantaviksi töiksi "CSI-verijäljet" ja "Takavarikko tullissa"... eli rikosteemaista meininkiä!

Retkeläiset 

Viimeksi mainitussa kullekin ryhmälle jaettiin minigrip-pussillinen valkoista ainetta, josta ei kerrottu sen tarkempaa tietoa. Tehtävänämme oli tutkia infrapunaspektometrin (helpommin sanottuna *skannerin*) avulla, mitä kunkin ryhmän aine oli.

Aine asetettiin skannerialustalle, ja toimintoa käsiteltiin tietokoneen kautta. Tulokseksi saatiin käyrä, joka kuvasi sitä, millä aaltopituuksilla aine oli ottanut säteilyä vastaan. Tätä tulosta verrattiin arkistossa oleviin tuloksiin ja näin selvisi, mitä mikin aine oli (omani oli vanilliinisokeria).

Toinen kokeemme, CSI-verijäljet, käsitteli kuivuneen veren tunnistamista muista mahdollisista aineista. Kokeilimme erilaisia kemikaaleja ja selvitimme niiden reagoinnin perusteella, oliko aine verta vai ei!

Kaiken kaikkiaan vierailu oli mukava yhteinen iltapäivänvietto luokan kanssa. Kaikki sujui suuremmitta kommelluksitta!
Aika beisikkii kasiluokkalaisen elämää! ;D

Viljami Paimen

   
Netland-tuotantoa