Järvenpään Yhteiskoulu

Luonnonsuojeluopinnoissa Portugalissa

Järvenpään Yhteiskoulu on mukana kaksivuotisessa Erasmus+ -vaihto-opiskelijaohjelmassa, jonka puitteissa tehdään yhteistyötä eri maiden koulujen välillä sekä vieraillaan yhteistyömaiden kouluissa opettaja- ja oppilasryhminä. Yhteiskoulun kumppanikoulut ovat Kreikasta, Portugalista, Espanjasta ja Puolasta. Yhteisenä teemana on vesistöt (WAY: Water Around You).

Kouluvierailut alkoivat helmikuussa 2018, jolloin kokoonnuttiin Järvenpäässä. Sen jälkeen opintoviikot on vietetty Espanjassa ja Puolassa, ja viimeisimpänä yhteisenä tapahtumana helmikuussa Portugalissa perehdyttiin vesiteemaan luonnonsuojelun näkökulmasta. Opintoviikon aikana tehtiin paljon käytännön kenttätöitä: siivottiin ranta roskista, perehdyttiin roskien lajitteluun ja tutkittiin mikromuovia vesinäytteistä. Opintoviikon aikana käytiin myös Rio Formosan luonnonpuistossa ja päästiin upeisiin laguunimaisemiin. Kirkas turkoosi merivesi valloitti monet oppilaat. Rio Formosalla päästiin myös lintutorniin ja eläinsuojelupisteelle. Tuulivoimaankin ehdittiin perehtyä, ja oppilaat pääsivät rakentamaan tuulettimen avulla lentäviä esineitä.

Varsinaisen luonnonsuojeluun liittyvän opintoannin lisäksi matkalla pääsi oppimaan portugalin kieltä, perehtymään portugalilaiseen tapakulttuuriin ja tutustumaan uusiin maisemiin. Historiallisiin rakennuksiin liittyviä tarinoita oli kiinnostavaa kuulla mm. Farossa ja Lissabonissa. Oppilaat majoittuivat portugalilaisperheissä vierailuviikon ajan. Portugalilainen vieraanvaraisuus ja toisten ihmisten positiivinen huomioiminen mm. julkisissa liikennevälineissä teki oppilaisiin läjtemättömän vaikutuksen.

portugali

Netland-tuotantoa